A Hétfa Kutatóintézet magazinja

Összkép

Nekem a piac szerelem – a Hévízi Termelői Piacról mesél alapítója, Benkő Lajos

2016. augusztus 12. - Saffer Zsuzsanna

A Hévízi Termelői Piac 2010-ben, egy zimankós márciusi napon nyitotta meg kapuit, amikor a szél vízszintesen vitte a havat. Hat árussal kezdték, egy hónapon belül százan lettek. Most már alkalmanként száznál több árus és több ezer ember jön össze a nagyparkoló mögött.

13466376_1053792118019810_4116284365188469111_n

Fotó: Hévízi Termelői Piac

A piacot Benkő Lajos indította és vezeti a mai napig. „Régi kereskedő vagyok, a feleségemmel sok éven át piacoztunk. A kiépített kapcsolatrendszer jelentette a hévízi piac alapját is.” A termelői piac elindítása előtt 16 évig üzemeltetett „hagyományos” piacot Hévízen, ezt azonban bezárta az akkori önkormányzat, és több évet kellett várni az újrakezdésre.

Három piacnap van: kedd, csütörtök és szombat. A megszokottal ellentétben délután. „A csütörtök délutáni piac az a mi újításunk, Magyarországon sehol nem volt még ezelőtt ilyen” – meséli Benkő Lajos. „ A Hévízre látogatók közül sokan járnak kezelésekre, főként délelőtt és szombaton is. Az itt dolgozók sem tudnak délelőtt jönni. Az ő kedvükért vezettük be a délutáni piacot, ami egyébként a leglátogatottabb piacnap lett.”

A hévíziek eleinte tartózkodók voltak, de a szombati piac idővel a helybéliek kedvelt találkahelye lett. „Sokszor észrevettem, hogy megállnak egy-egy stand előtt, s már régen nem vásárolnak, hanem beszélgetnek. Nemcsak nők, hanem férfiak is, akiket a feleségük leküldött valamiért, s vásárlás közben jól kibeszélik a világ dolgait. Ez a piac messze nemcsak a kereskedelemről szól. Ez egy program, egy találkozóhely, közösségi tér.”

A teljes cikket ide kattintva olvashatod el. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://osszkep.blog.hu/api/trackback/id/tr6510359094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása