A Hétfa Kutatóintézet magazinja

Összkép

Keszthely – A Balaton egyetlen igazán régi városa

2016. november 30. - baranyaizsolt

A Balaton-part nem bővelkedik a hosszabb múltra visszatekintő városokban – sőt ha szervesen kialakult városközpontot keresünk, igazából Keszthely az egyetlen jelölt.

k1.jpg Forrás: Flickr – Ferenc Vasvári

Közhelyszámba megy, hogy a Balaton mellett nincsenek valódi, hagyományos értelemben vett városok: a települések zöme legfeljebb egy-kétezer állandó lakosú falu, amelyek népessége csak nyáron duzzad a többszörösére. E nézőpont szerint a kivételek – mint Siófok vagy Balatonfüred – csak annyiban különböznek e modelltől, hogy nagyobbak, illetve biztosítanak bizonyos központibb jellegű szolgáltatásokat a többi, kisebb nyaralótelepülés vendégei számára. Ebben van némi igazság, de a valóság azért árnyaltabb. Már az sem véletlen, hogy nem sorakoznak nagymúltú városok a tóparton: a XIX. század közepéig szabályozatlan Balaton a mainál is jelentősebb fizikai határ volt, aminek környékén a falvak egyáltalán nem számítottak központi helyzetűnek; főként a turisztikai funkció előtörése előtt. Ennek megfelelően a környék életét inkább a hátország városai szervezték – például Veszprém, Tapolca, Marcali, Tab vagy Enying.

k2 A Balatont érintő járások székhelyei 1900-ban (kék) és 2015-ben (piros). A térképen a Balatont nem érintő (vagy már nem érintő – pl. Veszprémi) járások székhelyei nem lettek kiemelve. Alaptérkép forrása: Google Maps

Keszthely azonban sok szempontból különbözik a többi tóparti településtől. Egyfelől a Balaton sarkában van, így jobb térségi kapcsolatokkal rendelkezik, mint a part mentén fekvő falvak és városok. Ezzel ráadásul észak-déli és kelet-nyugati utak metszéspontjában is találja magát – nem meglepő, hogy már a honfoglalás előtt is lakott hely volt, határában, Fenékpusztánál római erődítmény állt. A középkorban már mezőváros, de a későbbi évszázadokban képviselt jelentőségét leginkább a XVIII. században betelepülő Festetics-családnak köszönheti: Keszthely uradalmi központ lett, látványosságszámba menő kastéllyal, kulturális élettel és híres mezőgazdasági főiskolával, az 1797-ben alapított Georgikonnal. A XIX. században a vasútépítések sokáig elkerülték, fejlődése lelassult, így a Balaton-part nagy részét átformáló turisztikai fordulat némi késéssel és visszafogott mértékben érte csak el.

k3.pngA Balaton nyugati harmada a második katonai felmérés térképén (1806-1869). Forrás: Arcanum/Mapire

 A város korábbi évszázadokról örökölt központi szerepe és későbbi fokozatos lemaradása jól tükröződik a Balaton környékének közigazgatási rendszerében is. 1908-ig Keszthely az egyetlen part menti járásközpont; ekkor azonban Balatonfüred, majd 1950-ben már Siófok és Fonyód is elnyeri a címet. A hangsúlyváltozások nyomon követhetők a településméret terén is: 1990-re Keszthely elveszti a vezető pozíciót, és a jóval kedvezőbb fekvésű Siófok válik a Balaton legnépesebb városává.

k4 A Balaton-part három legnépesebb városának lakosságszáma az egyes népszámlálások szerint

Noha a relatív jelentősége csökken, továbbra is egyértelmű, hogy Keszthely a Balaton-part legvárosiasabb városa – már csak azért is, mert itt zajlik a leghosszabb ideje szerves, belülről fakadó városfejlődés. A koherens városfejlődés pedig koherens főteret is jelent, olyat, amit nem kell keresni, hiszen a város központjában van, és a neve is Fő tér. Itt áll a városháza, egy katolikus templom, a város gimnáziuma, színháza, és közvetlen közelében van Keszthely piaca is. A főtér központi szerepe 2012 óta teljes – hiszen hiába koncentrálja kifejezetten régóta a legfőbb városi intézményeket, reprezentatív értékéből korábban sokat levont, hogy egy közúti csomópont foglalta el a tér zömét. Ennek következtében a helyi élet, a megbeszélt találkozók színtere évtizedekig inkább a Balaton-part volt. A lezárult városrehabilitációs projekt révén, a forgalomcsillapítással és az épített emlékek helyreállításával azonban minden esélye megvan a főtérnek arra, hogy sikerrel legyen újra a keszthelyi élet első számú társas színtere.

k5 A Fő tér keleti szárnya 2005-ben és 2013-ban. Megfigyelhető az eredeti helyére visszaköltöztetett Szentháromság-szobor is. Forrás: Wikimedia Commons (public domain), illetve Google Street View

Persze Keszthelynek mint fontos turisztikai célpontnak van számos egyéb olyan része is, amin – legalábbis nyáron – sűrű élet zajlik, de ezek főként a városba látogatóknak köszönhetik a népszerűségüket. Ilyen mindenekelőtt a Festetics-kastély előtti körönd, illetve a kastélyt a városközponttal összekötő, önmagában is számos látványosságot felvonultató Kossuth Lajos utca is. És persze a Balaton-part, ami sokáig a keszthelyiek számára is a szabadidőtöltés, a találkozások fő területe volt.

k6 Egyes intézmények és közterek elhelyezkedése Keszthely központjában. Alaptérkép forrása: Google Maps

A legtöbb Balaton-parti településen szinte kizárólag a turizmus határozza meg az egyes falvak, városok központi helyeit. Keszthelyen viszont lakosságszáma és funkciógazdagsága alapján számos olyan energia is jelen van, amelyek a turizmustól függetlenül tudják alakítani a helyi életet. Nem csak üdülőváros, hanem hosszú múltra visszatekintő térségi központ (a tópart egyetlen klasszikus járásközpontja, mint a cikk eleji térkép is mutatja), felsőoktatási központ (Georgikon), illetve jelentős foglalkoztató is (elsősorban a járási intézmények, illetve a város ipari parkja révén). A teljes értékű központi szerepet településföldrajzi adatgyűjtéssel is alátámaszthatjuk, még ha nem is a legnaprakészebbel: Beluszky Pál 1995-ben vizsgálta az egyes magyar városok szerepkörét az ott megtalálható intézmények, szolgáltatások szerint. A módszer szerint vannak tipikus regionális központi, megyeközponti, középvárosi, kisvárosi stb. intézmények, és minél több (és minél magasabb szintű) intézmény van jelen egy városban, az annál magasabb rangú. Keszthely e rangsorolás szerint a 25. városa volt Magyarországnak, egyben a Balaton-part egyetlen teljes értékű középvárosa. (A Dunántúlon csak a megyeszékhelyek, a megyei jogú városok és Esztergom ért el magasabb helyezést.)

A tanulság pedig mindebből annyi, hogy a Balatonnál a földrajzi és gazdasági adottságok egészen a legutóbbi évtizedekig nem igazán kedveztek a városfejlődésnek, így Keszthely a maga előrehaladott városiasságával inkább a kivétel, mint a szabály. Viszont épp ez az előny kell ahhoz, hogy – lényegében egyedüliként a tó mentén – klasszikus, teljes értékű és jól felismerhető, egyszerre városi és reprezentatív főtere lehessen. Amely főteret a városközpont rehabilitációja immár újra régi fényében mutat be.

A bejegyzés trackback címe:

https://osszkep.blog.hu/api/trackback/id/tr112010866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2016.12.01. 11:33:53

Egy dolog hiányzik Keszthelyről rettentően: egy jó út, amin meg lehetne közelíteni. Az élesztené föl a Balatonfüred-Keszthely közötti csodarégiót, ha ez a két város nagyon jól elérhetővé válna, és közötte a nemzeti parki falvakat meg lehetne őrizni. (Nem vagyok városépítő, csak nagyon szeretem ezt a régiót.)

commando 2016.12.01. 11:33:58

Keszthely csodaszép város. Gyermekkorom nyarait töltöttem itt, felejthetetlen emlékekkel.

gigabursch 2016.12.01. 11:50:22

Keszthelynek egyébként többezer éves múltja van, de az ásatások nem elég előrehaladottak.

De minden más Balatonparti településnek is.

Sajnos a többezer éves folytonos önmagára építkezés ezeket a nyomokat mindig felszámolja.

J.W. Booth 2016.12.01. 12:53:15

de a fentiektől függetlenül erős túlzás Keszthelyt a Balaton fővárosának nevezni

ervin2 2016.12.01. 14:42:58

Keszthely, csodálatos, és titkokkal teli város .Kis ELEFÁNTCSONT, és kefekötő boltja, még a nyolcvanas évek végén, vagy tovább is megvolt a régi Vásártér közelében. Kulturális centrum, Balaton Múzeum, a Színház, hozzá az ősfákkal is rendelkező park, a város, és a Balaton part között. Közelben a Szépkilátó, Hévíz, a hegyek dombok. Minden évszakban, minden korosztály, talál érdekességet, látnivalót magának. a városban, és környékén (Fenékpuszta, Szigliget stb.) Természetesen nyújtja mindazt is, amit amit egy felkapott balatoni üdülőhelynek kell. Mindehhez ráadás a KASTÉLY, a z időszakos, és állandó kiállításaival, koncertjeivel, nyáron színvonalas szabadtéri előadásaival, rendezett, hangulatos parkjában. A legtöbb, amit egy város adhat, hogy szinte azonnal otthon érzed magad.!Ezt, tősgyökeres budapestiként mondom , aki időről, időre újra felkeresi a gyerekkori nyaralóhelyet, és bár a város az évtizedek alatt jelentősen változott, változik (többnyire szépül), megtartotta régi varázsát is. Aki teheti, látogasson el, most pl.az Adventi Vásárra, koncertekre, ahol a hely szelleméhez méltó (ugyanúgy, mint a város nincsenek, pedig megérdemelnék eléggé a köztudatban) Tabáni István, és a város szülöttje Bálint Natália ad színvonalas adventi koncertet. www.youtube.com/watch?v=nluQXpmmEv8 www.youtube.com/watch?v=nluQXpmmEv8

ervin2 2016.12.01. 14:43:02

@J.W. Booth: Szerintem is elég, (sőt, több), ha jelzők nélkül, KESZTHELYNEK nevezik! :)

Jozsef Imre 2016.12.02. 09:36:41

Csakis Keszthely lehet érdemes a "Balaton fővárosa" címre!
A többi város,Siófokkal az élen, csak "csinált város"...

VálaszdaJövőt 2016.12.02. 09:36:44

Csak azt nem értem, hogy ha Keszthely nem a turizmusra épül, akkor hogy van az, hogy ha az ember szezonon kívül érkezik, miért nincs egyetlen étterem, kávézó sem nyitva?
Helyiek nem esznek, nem isznak?
Volt már, hogy májusban csak a McDonaldsba lehetett beülni...

Béla Őszy 2016.12.02. 09:36:47

46 éve élek itt.Ma sem hiszem,hogy nem Keszthely a Balaton fővárosa!Múltja,adottságai,és sok más,az érvek tárháza számtalan.Én már akkor itt éltem,amikor a rendszer mostoha gyereke volt,Veszprém megye/és megtapasztaltam a változásokat,mikor visszakerült igazi családjába Zalába.De az elmúlt 26 év nem hozta azokat a változásokat amelyeket sokan vártunk.Apróság:a város utjai minősithetetlenek.Közlekedési koncepció nincs.Elhanyagolt épületek,omladozó vakolatok.Városképileg valójában nem sok változás történt.Bezárt,kiadatlan üzletek,első sorban a bérleti díj koncepciónak köszönhetően.És a Balatonpart két ikonikus szállodájának állapota sokat elárul,mi is a terv a szálláshelyek fejlesztését illetően.Nekem az egyetlen szemet gyönyörködtető a sok virág,az ápolt virágszigetek,és a Csipke Rózsika álom,amiben ez a város oly régóta él.
süti beállítások módosítása